Mijlpalen  
resultaten   Trofeeën  
gebeurtenissen

Alle (lokale) overheden zijn verplicht om internet verkeer te versleutelen op basis van SHA-2 (pkiOverheid) certificaten. Binnen de gemeente Amsterdam geldt dat dit voor 1 januari 2014 het geval moet zijn. Voor diverse applicaties in gebruik bij de gemeente zijn we verantwoordelijk voor de implementatie van de nieuwe certificaten en de begeleiding van ketenpartners met betrekking tot de wijzigingen aan hun kant.

#SHA-2 #secure socket layer SSL #versleuteling #beveiliging #pki overheid #certificaten

Door de gemeente Amsterdam wordt een technology refresh uitgevoerd op het SGI (Service Gerichte Infrastructuur) platform. Dit betekent een upgrade van Weblogic Integration 10, Weblogic Portal 10 en AquaLogic servicebus 3.0 naar Weblogic 12c en Oracle Servicebus 11g. De impact hiervan op de applicaties is groot aangezien veel van de applicaties gebruik maken van WLI en Portal specifieke componenten. We hebben alle applicaties gemigreerd cq. bepaalde onderdelen opnieuw gebouwd. Zo is bijvoorbeeld een portaal-applicatie herbouwd waarbij de schermen opgebouwd zijn met HTML5.

#Weblogic 12c #HTML5 #migratie #portal #jsf

Ruim 7 jaar na de laatste wijziging is het dan eindelijk zover. We hebben tijd vrijgemaakt voor ons belangrijkste visitekaartje de website. Jarenlang maken we de meest complexe webapplicaties voor onze opdrachtgevers, maar vergeten daarbij onszelf. Nu hebben we de website op basis van de nieuwste technologieën uitgewerkt en hebben ons voorgenomen vaker met een tussentijdse update te komen.

#website #jsf #responsive #html5 #css3

Om de responsetijden van de belangrijkste backoffice applicatie van Dienst Wonen, Zorg en Samenleven van de gemeente Amsterdam te meten hebben we in samenwerking met Functioneel Beheer een jMeter script gemaakt aan de hand voor vooraf opgestelde scenario's. Met behulp van dit script is er load gesimuleerd op de back-end omgeving van WMONED en hebben we kunnen bepalen of ook onder hoge belasting de responsetijden van de applicatie voldoen aan de eisen.

#performance #jmeter #responsetijden #backoffice #integratie

We hebben grote stappen gezet met de professionalisering van de ontwikkelstraat. De kwaliteit van opgeleverde software kan worden gegarandeerd door uitgebreide geautomatiseerde tests terwijl de onderhoudbaarheid van de code continue geanalyseerd (en verbeterd) wordt door geautomatiseerde code analyse en collegiale reviews.

#ontwikkelstraat #testen #code-analyse #Hudson #Sonar #Nexus

Sinds het voorjaar van 2013 zijn hebben we een nieuw kantoor aan het water met een fenomenaal uitzicht over Amsterdam. Hier staat altijd de koffie klaar voor een vraag, een kennismaking, een uitgebreide analyse of gewoonweg even gezellig bijpraten. Omdat we door het hele land actief zijn en we begrijpen dat niet iedereen in de gelegenheid is om even binnen te lopen, kunnen we natuurlijk ook bij jou langskomen. Neem gerust contact met ons op via de telefoon, email of onderstaand contactformulier.

#Verhuizing #kantoor #zeeburg #panamalaan #glasvezel

Voor de Gemeente Amsterdam hebben we een 'Proof of Concept' omgeving gerealiseerd voor 'release automatisering'. Deze omgeving hebben zo veel mogelijkingericht als de huidige infrastructuur van de Gemeente Amsterdam. De release automatisering tools DeployIT van XebiaLabs en Nolio van CA Technologies zijn beide getest op de 'poc' omgeving. Door het gebruik van onze poc omgeving en de bevindingen van de beide paketten heeft de Gemeente Amsterdam uiteindelijk de keuze gemaakt voor DeployIT van XebiaLabs.

#deploy-it #maven #jenkins #sonar #servicebus #

Na een snelle stijging van het niveau en de daarmee gepaard gaande snelle afbraak van de tafel, hebben we vandaag een professionele voetbaltafel in gebruik genomen op ons kantoor. Hiermee denken we de stijgende lijn voort te kunnen zetten.

#tafelvoetbal #cultuur #ontspanning #garlando g-5000

De burgers kunnen via een (met DigID beveiligd) online formulier declaraties indienen voor de scholierenvergoeding. Op basis van een koppeling met de backoffice applicatie Socrates (draaiend bij WeGo4it) kunnen we bepalen hoeveel recht een burger (nog) heeft en worden gedeclareerde bedragen uitbetaald aan de burger.

#DWI

Doordat we de scholierenvergoeding applicatie gekoppeld hebben aan MijnOverheid.nl kunnen de klanten via deze site de vorderingen van hun declaraties in de gaten houden.

#

Voor de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam hebben we een Weblogic Server ingericht waarbij ook een koppeling met DigID is gerealiseerd. Doel van de applicatie is om de burgers hun WOZ-taxatie op te laten halen via een digitaal formulier

#DigID #WOZ #Weblogic

Wij hebben de product wijzigingen die vanuit de internet applicatie 'Mijn Nuon' aangevraagd worden, gekoppeld met de externe partij 2Organize via Oracle BPM en Oracle Servicebus.

#OSB #Weblogic #Webservices #XML #BPM #Nuon #2Organize #Oracle Stored Procedures

De eerste stap is gezet voor het automatisch indienen van declaraties voor de scholierenvergoeding. De keten voor de medewerkers van Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam is gemaakt. In fase 2 van het project zullen we er voor zorgen dat burgers zelf hun declaraties in kunnen dienen via een webformulier.

#

Door de gemeente Amsterdam zijn we gevraagd om het bestaande WABO proces (en applicatie) uit te breiden met een ‘BAG-proces’. Op basis van deze uitbreiding is het voor de BAG-medewerkers eenvoudiger geworden om de BAG up-to-date te houden omdat de BAG medewerkers eerder geïnformeerd worden over aanpassingen aan adressen en gebouwen maar ook omdat alle gerelateerde documenten beschikbaar zijn via de applicatie. Als hydrogenic waren we verantwoordelijk voor het procesontwerp en de realisatie.

#BAG #WABO #ketenintegratie #Oracle BPM

In de voetbal poule van het EK 2012 met ca 50 deelnemers staat H2 bovenaan met de plaatsen 1, 2 en 10 in het eindklassement.

#wk #voetbalpoule #winst

Voor NUON hebben we het bestaande Oracle BPM verhuisproces aangepast aan de laatste wettelijke eisen. Tevens hebben wij dit proces gekoppeld aan de externe partij 2Organize.

#OSB #Weblogic #Webservices #XML #BPM #Nuon #2Organize

De Gemeenschappelijke Voorziening Amsterdam hebben we uitgebreid met functionaliteit voor de toezichthouders. Vanaf deze versie kunnen zij statusmeldingen doen (start bouw, start sloop, enzovoort) op basis waarvan Dienst BasisInformatie de BAG bij kan werken.

#

De Vind een School (VES) applicatie van de gemeente Amsterdam is geheel vernieuwd. De oude applicatie is vervangen door een applicatie die gebaseerd is op de nieuwste webtechnieken, zoals JSF2 en Richfaces. Verder is de layout verbeterd zodat de gebruiksvriendelijkheid is toegenomen.

#vind een school #dienst maatschappelijke ondersteuning #alle scholen in beeld VES, Vind een School, Gemeente Amsterdam, Richfaces, JSF, JSF2

Als onderdeel van de professionalisering van de H2 | ontwikkelstraat zijn we overgestapt op de <a href="https://www.atlassian.com">Atlassian suite</a> voor: het registreren van issues en het plannen van bugfixes d.m.v. <a href="https://www.atlassian.com/software/jira">JIRA</a>, het bij houden van een kennisbank d.m.v. <a href="https://www.atlassian.com/software/confluence">CONFLUENCE</a> en het inzichtelijk maken van de subversion repository d.m.v. <a href="https://www.atlassian.com/software/fisheye/overview">FISHEYE</a>.

#c

Wij zijn begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe generieke producten configurator. Het is de bedoeling dat we deze tool in de toekomst bij onze klanten in kunnen zetten.

#JAVA #DB #JPA #SQL #ERD #Hydrogenic #Producten

We sluiten het jaar af met een gezellig etentje bij de Japanner. Alles wordt vers aan tafel klaargemaakt. Leuk, leerzaam en vooral lekker!

#kerstdiner #okura #teppan yaki

Wij hebben succesvol een koppeling tot stand gebracht tussen het Welzorg BPM reparatie proces en de Mobile Field Service applicatie van leverancier Sigmax. Het is nu mogelijk om vanuit het reparatie proces een planafspraak te maken die binnenkomt op de PDA van de monteur. Deze monteur kan vervolgens realtime de status van het reparatie proces bijwerken.

#JAVA #OSB #Weblogic #Webservices #XML #Welzorg #BPM #Sigmax #PDA

Na berichten over het uitlekken van een Diginotar root certificaat hebben we een aantal zeer drukke weken. Grote hoeveelheden certificaten moeten uit voorzorg worden vervangen door nieuwe. Heel overheidsland staat op zijn kop. Wat een toestand.

#security #certificaten #overheid

Vanaf november 2011 zijn we verantwoordelijk voor het beheer van de ‘WMO-portaal’ applicatie van de gemeente Amsterdam. Via deze applicatie lopen nagenoeg alle aanvragen van burgers met betrekking tot de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Via deze applicatie wordt informatie uitgewisseld met ketenpartners als MO-zaak, Welzorg en Forline. Ook wordt via geautomatiseerde koppelingen informatie opgehaald uit het GBA, worden aanvragen doorgezet naar de backoffice applicatie van de Dienst Zorg en Samenleven en documenten geregistreerd in het Document Management Systeem van DZS (gebaseerd op Zylab).

#WMO #Welzorg #MO-zaak #GBA #ketenintegratie #beheer

Voor de Friesland Bank hebben wij nieuwe BPM processen opgeleverd die er voor zorgen dat aanvragen vanuit de frontend op de juiste manier doorgezet worden naar de verschillende backend systemen.

#OSB #Weblogic #Webservices #XML #Friesland Bank #JMS

Voor Welzorg hebben wij succesvol Oracle BPM gemigreerd naar een nieuw database platform.

#BPM #Welzorg #Oracle DB #MCX

Na lange tijd van voorbereiding, ontwikkeling van het systeem, leggen van koppelingen met een groot aantal ketenpartijen, is het nu zover, Matchpoint is live! Dit is een groot succes omdat naast de nodige technische uitdagingen het vooral lastig is gebleken om de betrokken ketenpartijen (veelal jeugdzorg-instellingen) er van te overtuigen dat het gebruik van Matchpoint zou leiden tot betere samenwerking tussen de instanties omdat ze van elkaar zouden weten dat wie er betrokken is bij een jongere.

#matchpoint #oplevering #integratie

Voor onze klanten die het Alfresco Content Management gebruiken, hebben wij succesvol de upgrade van 3.2 naar 3.4 uitgevoerd. Deze versie gebruikt de nieuwe CMIS standaarden voor de webservices. Hiervoor hebben wij ook de bestaande Servicebus processen aangepast.

#JAVA #OSB #Weblogic #Webservices #XML #Welzorg #Gemeente Amsterdam

Voor de Gemeente Amsterdam hebben wij de bestaande 'Vind Een School' website vernieuwd. Hierbij hebben wij Google maps geïntegreerd om de verschillende scholen te kunnen bekijken.

#JAVA #HTML #JSF #Richfaces #Google maps #SQL

De groei van H2 zorgt er ook voor dat onze (netwerk-)infrastructuur groeit en daarmee in complexiteit toeneemt. Bovendien wordt het steeds crucialer dat alle machines beschikbaar (en bereikbaar) zijn. De diverse ontwikkel- en testomgeivingen zijn immers onze productieomgeving. Om de omgeving zowel pro-actief als re-actief in de gaten te kunnen houden hebben we hebben de tool Zenoss Core in gebruik genomen. Hiermij kunnen we applicaties en infrastructuur te kunnen monitoren.

#monitoring #zenoss #real-time #pro actief #infrastuctuur

Nu hebben alle backofficeapplicaties een koppeling met de GV-Wabo met behulp van webservices. Alle aanvragen zijn dus nu in enkele seconden vanaf het OLO bij de stadsdelen.

#wabo #online loket omgevingsvergunning #integratie #gemeenschappelijke voorziening #stadsdelen #amsterdam

De eerste ketenparijten worden aangesloten op Matchpoint. Matchpoint is een verwijsindex voor jongeren met problemen uit de Stadsregio Amsterdam. De zorgprofessionals en zorginstellingen kunnen in één oogopslag in het systeem zien welke andere instellingen en professionals hun zorg hebben geuit over dezelfde jongere en welke partij verantwoordelijk is voor de zorgcoördinatie. Inmiddels zijn er al meer dan 17.000 registraties geweest en zijn er meer dan 3.000 jongeren gematched.

#Matchpoint #Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling #jongeren #ketenintegratie

Na meer dan twee jaar gewerkt te hebben op verschillende locaties door het land heen was het tijd voor een nieuw kantoor met genoeg ruimte. In oktober 2010 trok H2 | hydrogenic in in haar nieuwe pand aan de Tolstraat 132-134 in Amsterdam.

#Verhuizing #kantoor #de pijp #tolstraat

Onder hoge tijdsdruk hebben we de WABO applicatie ontwikkeld en in productie genomen. Hierbij waren we de eerste partij in Nederland die een volledig geautomatiseerde koppeling hadden met het Omgevings Loket Online. De ontvangen omgevingsvergunning-aanvragen worden via geautomatiseerde koppeling in de verschillende backoffices gezet. De eerste aanvragen zijn door de burgers aangeleverd via het OLO via de GV-Wabo bij de stadsdelen. Door de GV-Wabo heeft de hele stad één centraal punt waar de OLO-aanvragen bijgehouden worden. Ook zijn de adviseurs aangesloten zodat adviesaanvragen via de GV-Wabo afgehandeld kunnen worden.

#OLO #WABO #ketenintegratie #Oracle BPM

We varen met H2 hydrogenic mee met de Sail 2010. Een geweldig evenement door de grachten van Amsterdam. Het weer werkt ook mee. Mooier kan niet!

#sail 2010 #amsterdam #evenement #

We hebben ons netwerk volledig onderhanden genomen om volledige up-to-date te zijn. Herinrichting/verdeling virtuele machines op de VMware ESXi hosts. Nieuwe beter beheerbare firewall geinstalleeerd. Hardware en Netwerk uitbreiding.

#VM-ware #beveiliging #ip v6 #sha-2 #ip-sec #linux #netwerk #DMZ

Wij hebben het Alfresco Content Management systeem uitgerold bij Welzorg. Dit systeem hebben wij gekoppeld met de verschillende Oracle BPM processen door gebruik te maken van Java Webservices en Oracle Servicebus. Het is nu mogelijk om in verschillende bedrijfsprocessen documenten op te halen en op te slaan.

#JAVA #OSB #Weblogic #Webservices #XML #Welzorg #Alfresco #CMIS #BPM

Vandaag is Jeroen in dienst gekomen bij H2. Jeroen is heeft vele jaren ervaring als java-ontwikkelaar, software-architect en integratie-specialist. Met zijn schat aan ervaring en zijn diepgaande kennis van java is hij een welkome aanvulling op het team.

#medewerkers #kennis

Het was even puzzelen, maar alles lijk naar behoren te werken. Gelukkig hadden we het al helemaal uitgewerkt op kantoor en hoeven we alleen de boel op locatie te verbinden. Nu is het een feit en is de klantomgeving met hoge beschikbaarheid op twee geografische locaties dubbel uitgevoerd om grote hoeveelheden gegevens te verwerken.

#datacenter #cluster #weblogic #high available #performance #rackspace

Gestart met de realisatie van de Wabo (Wet algemene bepaling omgevingsrecht) voor de gemeente Amsterdam. Dit systeem (GVA) is de elektronische postbus voor alle aanvragen voor omgevingsvergunning. De GVA maakt het mogelijk om aanvragen direct door te zetten naar stadsdelen of via een portaal omgeving te bewerken. De GVA bestaat uit een twintigtal services die onderling verbonden zijn (opzet conform webservice SOA architectuur van de gemeente Amsterdam). Veel van deze services zijn gebouwd op herbruikbaar te zijn, denk aan waardelijst services, foutafhandeling service, verwijsindex ed.

#WABO #OLO #Gemeenschappelijke Voorziening Amsterdam #VROM #vergunningen #weblogic #BPM #Aqualogic #Servicebus

Het betreft een complex integratietraject waarbij diverse interne- en externe partijen betrokken zijn. Dit vraagt uiteraard om een goede voorbereiding en degelijk vooronderzoek naar technische complexiteit en haalbaarheid.

#Project startarchtectuur #Integratie #Weblogic #Schiphol

Wij hebben de eerste nieuwe Welzorg reparatie- en inname-processen uitgewerkt in Oracle BPM. Deze nieuwe processen vereenvoudigen de bestaande bedrijfsprocessen onder andere door gebruikt te maken van de eerder opgeleverde webservices.

#JAVA #OSB #Weblogic #Webservices #XML #Welzorg #BPM

De tweede medewerker is een feit bij H2 | hydogenic Torsten is een ervaren integratiespecialist die voornamelijk actief is geweest op het gebied van Weblogic, Java, PHP en Broadvision. Bij CMG heeft hij voornamelijk gewerkt als ontwikkelaar en specialist voor grote financiele/telekom instellingen, zoals ING, ABN-AMRO, Zwitserleven, AEGON, Vodafone en KPN. Na 12 jaar bij CMG gewerkt te hebben is hij overgestapt naar H2 | hydrogenic vanwege de nieuwe uitdagingen en de kansen die hij in het bedrijf zag.

#Weblogi #Broadvision #Java #ING #ABN #Vodafone #KPN #AEGON #Zwitserleven #PHP Medewerker

Afgelopen week is voor de vestiging Emmen het direct leveren proces live gegaan. De eerste reacties zijn erg positief. Er zal over een aantal weken geëvalueerd worden wat ervoor nodig is om het proces verder landelijk uit te rollen. Het project gaat nu eerst verder met de processen voor reparatie, preventief onderhoud en inname. Bij het deze processen zal naast integratie met diverse backofficesystemen ook mobile fieldservice worden geintegreerd bij een externe partij.

#BPM #Leveren #Innemen #Repareren #Mobile Fieldservice #Integratie #Oracle #Weblogic

Woonbron heeft ons gevraagd een informatieanalyse uit te voeren. We zien de woningbouw als een interessante branche waarvoor we diverse innovatieve ideeën hebben uitgewerkt.

#BPM #Leveren #Innemen #Repareren #Mobile Fieldservice #Integratie #Oracle #Weblogic

Voor de Matchpoint applicatie is een koppeling met de landelijke voorziening BV BSN gerealiseerd zodat bij het registreren van risico jongeren het Burger Service Nummer kan worden geverifieerd.

#BV BSN #ketenintegratie #landelijke voorziening

Door de gemeente Amsterdam is besloten om voor een drietal diensten een platform neer te zetten. De drie betrokken diensten (DWI, DMO en DZS) kunnen van dit platform gebruik maken voor al hun java-gebaseerde applicaties. Het platform bestaat uit de producten WebLogic Integration 10.2, WebLogic Portal 10.2 en de AquaLogic Servicebus 3.0. We hebben als onderdeel van het project dat de standaarden en richtlijnen opgesteld en geadviseerd met betrekking tot de configuratie van de componenten.

#Infrastructuur #platform #Weblogic #servicebus #standaardisatie

Voortvloeiend uit het Matchpoint project zijn we samen met Dienst ICT van de gemeente Amsterdam gestart met het opstellen van een Programma van Eisen voor een servicebus.

#Programma van Eisen #Servicebus #Amsterdam

De eerste Java webservices zijn door ons opgeleverd aan Welzorg. Middels deze webservices is het nu mogelijk om backend data te benaderen vanuit de verschillende bestaande, en nieuw te bouwen, systemen. Deze services zijn eventueel ook zo in te richten dat deze voor externe partijen benaderbaar zijn.

#JAVA #OSB #Weblogic #Webservices #XML #Welzorg #Oracle Stored Procedures

Naar aanleiding van onze presentaties op diverse events over de bereikte successen weet ook NUON ons te vinden. Vanuit Leeuwarden rijden we de komende maanden naar Schiphol-Rijk om input te geven aan het integratieteam ze te begeleiden bij de implementatie van de nieuwe Service bus en het servicegerichte werken. Bovendien adviseren we nog te starten project die het verhuisproces over alle applicaties heen eenvoudiger moet maken.

#NUON #integratie #Servicebus #Oracle BPM #verhuisproces #EDSN

Omdat wij de eerste 3 implementaties van BEA Aqualogic Servicebus in Nederland met succes hebben afgerond zijn we uitgenodigd voor een landelijk event in de Passenger Terminal in Amsterdam te spreken. De opkomst is groot en de inhoudelijke belangstelling is enorm.

#Spreker #Symposium #Weblogic

Voor een nieuw te ontwikkelen klantenportaal bij Welzorg zijn we door BEA Systems gevraagd om de Aqualogic Servicebus in te zetten om informatie uit de back-office applicaties te integreren in de nieuwe website. Klanten krijgen hierdoor inzicht in statusinformatie en kunnen wijzigingsverzoeken geautomatiseerd verwerken.

#Servicebus #Klantenportaal #Integratie #Welzorg #eBusiness Suite #Oracle

Vanuit de gemeente Amsterdam zijn we gevraagd om mee te werken aan het opstellen van het programma van eisen voor de regionale verwijsindex voor risico jongeren. Dit PvE dient als basis voor een aanbesteding. Hierbij waren we verantwoordelijk voor het technische aspect binnen de aanbesteding met een focus op ketenintegratie met regionale zorginstanties als de GGD, Bureau Jeugdzorg, Spirit en Altra. http://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie-diensten/home-matchpoint/

#Matchpoint #Verwijsindex #Risico Jongeren #Gemeente Amsterdam, ketenintegratie

Vandaag zijn we begonnen aan een technisch architectuur project waarbij we in opdracht van VIBM (een samenwerkingsverband tussen IBM en Vanderlande) de technische architectuur uitwerken voor diverse Weblogic clusters ter behoeve van het nieuwe bagageafhandelingssysteem op Schiphol. Hoge performance- en beschikbaarheidseisen maken deze opdracht een uitdagende klus voor ons. Het systeem moet uiteindelijk 70 miljoen koffers per jaar gaan verwerken.

#Weblogic #Bagageafhandeling #Schiphol

Jorden is een ervaren integratiespecialist met veel kennis op gebied van CRM/ERP pakketten en JAVA EE. Die heeft hij voornamelijk opgedaan bij toonaangevende financiële instellingen zoals bijvoorbeeld de Rabobank en de Postbank / ING Retail. In het verleden hebben we meerdere malen met elkaar samengewerkt en wij zijn dan ook erg blij met zijn keuze voor H2 | hydrogenic.

#Medewerkers #Hydrogenic #CRM #Rabobank #Postbank #Siebel #EAI

Maandenlang is er gewerkt aan de interne integratie om met behulp van de Aqualogic Servicebus alle gegevens uit diverse systemen te verzamelen om uiteindelijke het uniform pensioenoverzicht te kunnen vullen.

#Zwitserleven #Pensioenoverzicht #Aqualogic Servicebus #Integratie

Na de successen bij Zwitserleven en uiteraard ook de in het verleden behaalde resultaten van Johan van Kampen en Aelwyn Hettinga als werknemers van CMG heeft ook BEA Systems vandaag besloten om de samenwerking met ons aan te gaan. De eerste opdracht is de implementatie van de Aqualogic Servicebus bij Innovate IT in Almere.

#BEA Systems #Klant #Partner #Oracle Servicebus

Op verzoek van Zwitserleven worden de lopende integratie projecten voortgezet door Johan van Kampen en Aelwyn Hettinga. Het portal EAI project is op dat moment de grootste implementatie van BEA Systems producten in Nederland. Alle lagen van de technische architectuur worden opnieuw ingericht met behulp van Weblogic Portal als presentatielaag, WLI als proceslaag en integratielaag. De Aqualogic servicebus zorgt voor het aan elkaar koppelen van alle onderdelen. Voor de proceslaag wordt in een later stadium Aqualogic BPM ingezet.

#Zwitserleven #Portal EAI #Aqualogic Servicebus #Integratie #Aqualogic BPM #Weblogic #WLI #Portal